Jak zapakować tort do transportu? Bezpieczne przewożenie ciast

Jak zapakować tort do transportu? Bezpieczne przewożenie ciast

Tort to jedna z głównych atrakcji urodzin, wesel, chrzcin i innych uroczystości. Przykładamy dużą wagę do jego smaku, ale też wyglądu. Często wybieramy spektakularne ciasta, które robią wrażenie już na pierwszy rzut oka. Jak jednak bez uszkodzeń przewieźć wypiek z cukierni, by mógł zachwycić gości na przyjęciu? Odpowiednie opakowania na ciasta i bezpieczny transport tortu to podstawa. Co jeszcze musimy o tym wiedzieć?

Tort w podróży – wskazówki na bezpieczny transport ciasta

Przewożenie tortu latem wydaje się niewykonalne? Nic dziwnego! Coraz większą popularnością cieszą się przecież imponujące wypieki dekorowane masą cukrową lub świeżymi owocami, a nawet kwiatami. Problematyczną kwestią są też kremy i polewy, które niezbyt dobrze reagują na wysokie temperatury. Bezpieczny transport tortu komplikują również spore rozmiary tortów. Niestety nie każda cukiernia oferuje przewiezienie słodkości w specjalnych samochodach chłodniczych. Zwykle ta opcja jest też kosztowna. Nie jesteśmy jednak skazani na niepowodzenia, gdy zdecydujemy się na samodzielny transport ciasta. Co możemy zrobić, by tort dojechał na miejsce nienaruszony? Oto kilka wskazówek:

  • w przypadku tortu piętrowego warto uprzedzić cukiernię, że zależy nam na cieście rozkładanym – spakowane osobno części będą mniej narażone na uszkodzenia;
  • kolejną kwestią są wysokie temperatury, które potrafią zrujnować cały efekt. Warto więc schłodzić wypiek, by zachował swój kształt i smak. W tym celu sprawdzi się lodówka turystyczna, pudełko termoizolacyjne lub opakowania na ciasta wyposażone we wkłady chłodzące;
  • nadmierna wilgoć również może być problemem – dobrym rozwiązaniem będzie użycie suchego lodu;
  • wielkość tortu niekiedy zmusza nas do przewożenia go w bagażniku. Gdy nie jest to konieczne, lepiej przypiąć ciasto pasami lub poprosić kogoś, by nam towarzyszył i przytrzymywał wypiek na kolanach. Dzięki temu maleje ryzyko uszkodzeń podczas ostrych zakrętów czy gwałtownego hamowania.

Opakowania na ciasta – bezpieczeństwo i wygoda

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że mimo wszystko kwestią ważniejszą od imponującego wyglądu jest bezpieczeństwo zastosowanych opakowań na ciasta. Zanim zdecydujemy się zapakować tort i wyruszyć w drogę, sprawdźmy, czy dane rozwiązanie posiada odpowiedni atest. Niestety nie wszystkie podkłady pod tort czy opakowania spełniają konieczne wymagania. Te przeznaczone do żywności powinny być całkowite bezpieczne dla zdrowia i m.in. nie mieć zapachu, by nie wpływać negatywnie na smak ciasta. Dlatego też opakowania biodegradowalne stają się coraz popularniejszym rozwiązaniem.

Po jakie opakowania na torty sięgnąć, by transport ciasta się udał?

Właściwe opakowania na torty, w których będziemy przewozić słodkości mają kluczowe znaczenie. Transport ciasta uda się tylko wtedy, gdy będą one dopasowane do typu oraz wielkości wypieku. Z trudnościami takimi jak niesprzyjająca temperatura, wymagające środki lokomocji i niestandardowe wymiary poradzić sobie można, wykorzystując nowoczesne, praktyczne rozwiązania.

Pierwszą opcją są podkłady pod tort. Posiadają foliową powierzchnię, która zmniejsza przepuszczalność wody i tłuszczu, dzięki czemu chroni wypiek przez uszkodzeniem oraz zabrudzeniami. Wpływa to oczywiście na estetykę ciasta – ma ona przecież fundamentalne znaczenie na wszystkich przyjęciach. Co więcej, duży wybór średnicy podkładu pozwala na łatwe dopasowanie go do tortu.

W jakie opakowania zapakować tort? Przede wszystkim zwróćmy uwagę na grubość materiału. Trójwarstwowa tektura o fali E o gramaturze, która jest dostosowana do specyfiki tortu, będzie świetnym rozwiązaniem. Opakowania nie rozpadają się pod wpływem ciężaru tortu dzięki stabilnemu dołowi. Posiadają także wygodne zamknięcie oraz uchwyt do przenoszenia. Należy też podkreślić rolę odpowiedniego rozmiaru – w za dużym opakowaniu tort w drodze może się przemieszczać i niszczyć dekoracje, natomiast wybierając zbyt małe opakowanie, ryzykujemy zgnieceniem wypieku.