Dlaczego warto przygotować przetwory w październiku? Ludzkość od zarania dziejów przygotowuje przetwory. W zależności od rejonu różnią się użytymi produktami i technologią.
W Polsce, ze względu na klimat, weki wykorzystuje się głównie w okresie jesienno-zimowym i są przygotowywane na koniec lata i wczesną jesienią. Bogactwo produktów rolnych i owoców dostępnych w kraju daje duże pole do popisu. Październik jest świetnym momentem, aby uzupełnić zimowe zapasy w spiżarce.
Spis treści
Przetwory w październiku – co można zawekować?
Październik obfituje w sezonowe warzywa i owoce. W tym czasie następują zbiory:
- Selera, rzodkwi białej, buraka ćwikłowego, brukwi, pietruszki, czosnku,
- cebuli
- Bakłażana, cukinii, papryki
- Dynii
- Pomidorów
- Śliwek, jabłek, gruszek, winogron, żurawiny.
Wszystkie te produkty mogą być przydatne do stworzenia przetworów, konfitur, dżemów, przecierów i innych przydatnych półproduktów, które przetrwają zimę.
Węgierskie leczo lub francuski ratatouille
Warzywa psiankowate aż się proszą o wykorzystanie w formie gulaszu warzywnego. Ten możemy wykonać w dowolnej znanej nam formie, np. lecza czy ratatouille. Każda z nich daje pewne pole do popisu. Ratatouille to danie typowo wegańskie, natomiast leczo może zawierać mięso. Ich zaletą jest skład. Warzywa posiadają zbliżony czas przygotowywania, co ułatwia szybkie ugotowanie jednogarnkowego dania.
Jak przygotować leczo?
Najprostszy przepis na leczo zawiera cebulę, kiełbasę, paprykę, pomidory, czosnek i przyprawy. Wszystkie składniki kroi się w kostkę. Cebulę podsmaża z kiełbasą przez ok. 10 minut, a następnie dodaje pozostałe warzywa i dusi ok. 20 min. Następnie przekłada do słoików i pasteryzuje przez 10-30 min przy pomocy garnka z wrzącą wodą.
Ratatouille – jak w bajce
Możemy pamiętać danie znane w Polsce jako „ratatuj” z bajki. Przygotowując je w domu niekoniecznie musimy kroić warzywa w talarki i układać w naczyniu żaroodpornym. Tradycyjnie może ono być przygotowywane w podobny sposób co leczo tylko z nieco innych warzyw. W skład tej potrawy wchodzą bowiem:
- Bakłażan
- Cukinia
- Papryka
- Pomidory
- Cebula
- Czosnek
- Zioła prowansalskie
- Bazylia
- Pietruszka.
Z praktycznych tricków warto wiedzieć, że bakłażana po pokrojeniu zaleca się posolić i odstawić na sito, aby puścił sok. Dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Wekowanie ratatouille następuje tak samo jak leczo.
Przetwory w październiku – inne propozycje
Dobrym pomysłem jest przygotowanie kompotów, dżemów i konfitur z październikowych gruszek, jabłek, śliwek i żurawiny. Inna opcja to wykorzystanie dyni na purre, sporządzenie dyni w zalewie octowej, sałatki dyniowej, ketchupu, a nawet kompotu. Nie możemy też zapomnieć o kapuście, która wprost czeka, aby ją ukisić.
Cieszmy się zatem dobrodziejstwami jesieni i zaopatrzmy na zimę. Wykorzystajmy uroki października i płody rolne, aby urozmaicić sobie najbliższe miesiące.