Choć o COVID-19 wciąż nie wszystko wiemy, a wśród plątaniny teorii, faktów i mitów ciężko się nieraz połapać jak zwiększyć odporność naszego organizmu na koronawirusa. Niemniej jednak możemy wyciągnąć pewne wnioski.
Obserwacje kliniczne potwierdziły zależność ogólnego stanu zdrowia z prawdopodobieństwem zgonu lub łagodnego przejścia choroby[1]. W praktyce oznacza to, że styl życia i dieta może przyczynić się do zwiększenia ryzyka zakażenia, a nawet śmierci. Przypomnijmy zatem kilka zasad, które pomogą naturalnie zwiększyć odporność organizmu w okresie jesienno-zimowym.
Spis treści
Odporność na koronawirusa to zdrowy styl życia… Czyli jaki?
Zdrowy styl życia to taki, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zwykle zalicza się do niego:
- Zrównoważoną dietę
- Prawidłowy sen
- Aktywność fizyczną
- Unikanie czynników szkodliwych, tj. używki.
Zdrowy styl życia wynika ze świadomości i początkowo wymaga planowanych działań. Z czasem może jednak wejść w nawyk i stać się naturalnym elementem życia. Efekt zaniedbań wynikających z lekceważenia podstawowych zasad właściwego odżywiania, gospodarki snem czy braku aktywności fizycznej potęguje się z czasem i często dostrzegalny jest dopiero po latach. Nie sposób go jednak szybko zniwelować.
Koronawirus a dieta na odporność
Żaden składnik diety nie zabije koronawirusa, istnieją jednak naturalne, polskie produkty, oraz warzywa sezonowe stymulujące odporność organizmu. Część z nich jakby celowo dojrzewa jesienią, w okresie zwiększonej zachorowalności. Często są dzięki temu dostępne w przystępnej cenie na lokalnych rynkach. Można je podzielić na kilka grup.
Z wysoką zawartością witaminy C:
- Natka pietruszki
- Brukselka
- Brokuły
- Jarmuż
- Szpinak
- Kalafior
Bogate w β-karoten:
- Marchew
- I inne wspólne z pierwszą grupą
Zawierające fitoncydy, wykazujące właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze:
- Czosnek
- Cebula
Słodkości zwiększające odporność na koronawirusa – miód
Regularnie spożywany miód od lat uważany jest za dobry sposób na walkę z przeziębieniem, grypą i stanami zapalnymi. Ze względu na swój smak, większość osób zajada go ze smakiem. Jego konsumpcja może obniżać również poziom stresu – czynnika ujemnie wpływającego na samopoczucie i odporność. Chociaż więc miód nie jest magicznym lekarstwem, powinien stanowić składnik zdrowej diety, o ile nie istnieją inne przeciwskazania. W przypadku chorób układu oddechowego nie zastąpi środków farmakologicznych, ale może wspomóc leczenie.
W zdrowym ciele – zdrowy duch
Gdyby istniał jeden cudowny lek na bakterie i wirusy, wszyscy bylibyśmy zdrowi. Niestety. Swoje nawyki wyrabiamy przez całe życie, a ze względu na pracę zawodową czy życie rodzinne, czasami trudno zadbać o wszystkie aspekty zdrowego stylu życia. Warto zatem znaleźć priorytety. Wśród nich na wysokim miejscu powinno znaleźć się zdrowie. Lepszy bowiem żywy osioł niż martwy lew…
[1] Informacje o wirusie Covid-19 zaczerpnięte z https://pacjent.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-co-o-nim-wiemy