Co jeść jesienią, czyli warzywa sezonowe

Co jeść jesienią, czyli warzywa sezonowe

Zastanawiacie się co jeść jesienią? Na szczęście nasz umiarkowany klimat ma wiele zalet, a wśród nich stosunkowo długi okres wegetacyjny roślin. Dzięki temu od wczesnej wiosny do późnej jesieni możemy cieszyć się owocami i warzywami z lokalnych upraw. I chociaż na początku jesieni zdążyliśmy już zawekować niemało przetworów, wcale nie musimy na tym poprzestać. Do nastania pierwszych przymrozków możemy liczyć na warzywa sezonowe. Niektóre z nich, takie jak brokuł czy fenkuł, wytrzymują nawet temperatury do -5 stopni Celsjusza. A tegoroczna aura zdecydowanie sprzyja zwolennikom zdrowego stylu życia…

Dlaczego warto sięgać po warzywa sezonowe?

Prozdrowotne właściwości świeżych warzyw i owoców sezonowych wynikają z dwóch czynników:

  • Warunków, w których następuje wzrost
  • Czasu i sposobu przechowywania produktów.

Pierwszy z nich zakłada wykorzystanie naturalnych uwarunkowań geograficznych do hodowli płodów rolnych. Rolnicy mogą wykorzystać sezonowość, aby dobrze zagospodarować grunty, a także ograniczyć koszty i czas pracy. Naturalnie rosnące rośliny mają dostęp do światła słonecznego i rozwijają się w normalnym dla nich tempie.

Nie jest też tajemnicą, że warzywa i owoce podczas przechowywania tracą część składników odżywczych. W zależności od sposobu składowania, straty są mniejsze lub większe, ale zawsze występują. Nieprzetworzone produkty z czasem podlegają również niekorzystnym zmianom biochemicznym, fizycznym i chemicznym wpływającym na cechy organoleptyczne. Z tego powodu o ile zimą warto sięgać po mrożonki i domowej roboty przetwory, to wiosną, latem i jesienią lepiej już jest korzystać z naturalnego dobrobytu sezonowych warzyw i owoców.

Z warzyw sezonowych można również przygotować fantastyczne przetwory.

Co jeść jesienią?

Dobra wiadomość jest taka, że jesienią mamy sporo warzyw i owoców do wyboru. Wśród nich znajdują się mniej i bardziej popularne pozycje. Sezonowo dostępne są:

  • Kukurydza, dynia, fasola, marchew, burak ćwikłowy, seler korzeniowy, kalafior, czosnek
  • Sałata, endywia, rukola, kalarepa, rzodkiew, rzodkiewka, pietruszka, pasternak, skorzonera, chrzan, pory, rzepa, cukinia, ogórki
  • Brokuł, kapusta pekińska, koper włoski, kapusta głowiasta
  • Brukselka, jarmuż, szpinak, karczochy, topinambur
  • Gruszki, jabłka, winogrona, pigwy, borówki.

Warzywa zebrane przed przyjściem przymrozków mogą zostać przechowane przez zimę. Wiele z nich można jednak przetrzymać w grządkach dłużej i zbierać stopniowo według potrzeb. To rozwiązanie jest jednak właściwe głównie dla osób hodujących żywność na własny użytek.

Sezonowe – nie tylko zdrowsze, ale i tańsze

Choć nie jest to regułą, to sezonowe warzywa i owoce są zwykle tańsze. Zwłaszcza, jeśli pochodzą z pierwszej ręki. Takie płody rolne można spotkać na lokalnych rynkach. Zatem do osób, których nie przekonuje argument zdrowej diety z pewnością może trafić cena i perspektywa oszczędności. Zysk podwójny, a zatem grzechem byłoby nie skorzystanie z takiej możliwości…